Op de wijze van...

Op de Brink te Laren bij de vijver staat onder hoge bomen een hardstenen, robuust bankje. De bank is bevestigd op een stenen plateautje en krijgt door de vier dwars geplaatste poten nog wat luchtigheid. De hoge rugleuning draagt de inscriptie VAN WULFEN BANK. Aan beide zijden daarvan is een reliëf aangebracht, links een tekenende jongen en rechts een lezend meisje.

Klik voor vergroting
Het lied 'Vriendschaps-Rozen',1894

Johannes van Wulfen was dorpsonderwijzer te Laren, daarnaast was hij de bedenker van een in 1885 door de Hilversumse uitgeverij J. Geradts & Co. uitgebrachte leesmethode: ‘Sprekende Letterbeelden’. De bank is ontworpen door beeldhouwer Eduard Jacobs en aan Johannes van Wulfen geschonken door de inwoners van Laren, als huldeblijk bij zijn gouden jubileum op 25 mei 1905. Van Wulfen bleef na de onthulling van zijn bankje nog tot 31 december 1907 tot zijn zeventigste levensjaar in dienst bij de gemeente Laren die hem toen eervol ontslag verleende.

Hoe Johannes van Wulfen en ook zijn vrouw Maria Reijn werden gewaardeerd is ook te zien aan de stukken die recent zijn geschonken aan het Streekarchief door Joep Prein. Het gaat om veertien bruiloftsliederen en één kort reglement van orde, ter ere van de zilveren bruiloft van het paar op 13 november 1894. Bruiloftsliederen behoren tot het genre gelegenheidsgedichten, deze vorm van gedichten doet zijn intrede in Nederland in de zeventiende eeuw en blijft lang populair. Bij ieder hoogte- of dieptepunt van het leven werd een toepasselijk gedicht geschreven. Handgeschreven, gedrukt, rijk gedecoreerd, in zwart/wit of kleur. De vorm van de gedichten is zeer gevarieerd. De bruiloftsliederen werden meestal gezongen op de melodie van een of ander bekend lied.

Ook de liederen voor Johannes en Maria verwijzen naar een destijds bekend deuntje. De inhoud van de teksten van de bruiloftsgedichten zijn soms gepersonaliseerd maar de tekst lijkt grotendeels standaard te zijn. Wat we wel uit de liederen te weten komen is iets meer over hun jeugd, verkeringstijd, huwelijk en over de geboorte van hun dochter Margo op 9 april 1876.

Een ander leuk detail wordt ons als lezer ook niet onthouden namelijk de locatie ‘een vrolijk versierd schoollokaal in Laren’ en het aantal genodigden ‘100 vrolijke mensen’ die ‘zingen als halve wilden, maar toch heel netjes’ op de wijze van….

Bekijk alle liederen

Laatst gewijzigd: 06/08/13