Toen nieuws, nu geschiedenis

Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek heeft het archief van De Gooi- en Eemlander verworven. Dit archief bevat foto´s en documentatie. Vooral de foto´s van de lokale nieuwsfeiten zijn een waardevolle aanvulling op archief. Immers, wat vroeger nieuws was, is nu vaak onderwerp van historisch onderzoek. Hoe zag onze streek er zo´n vijftig jaar geleden uit? Een afbeelding uit het verleden kan ons meteen terugbrengen naar hoe het vroeger was, naar dat oude zwembad, die oude tram of die oude brug.

Hier ziet u enkele foto´s uit de collectie De Gooi- en Eemlander die oude nieuwsfeiten laten zien. Klik op de afbeelding om deze op groter formaat te bekijken. U kunt dan ook een reactie schrijven en reacties van anderen bekijken.

Ankeveen

Kaas- en boterboerderij Jan Bos. De boterboer toont trots de zelfgemaakte kruidenboter en roquefortboter. De foto is door Stevens gemaakt op 7 februari 1981.

   
Blaricum

Blaricum

Een 250 jaar oude boerderij aan het Fransepad op 17 juli 1968. Destijds woonde hier een gezin met vijf kinderen. Volgens de overlevering heeft het leger van Napoleon over deze weg gemarcheerd, vandaar de naam Fransepad.

   

´s-Graveland

De oude Smidsbrug in 1939. In het raadsbesluit van 8 april 1938 werd tot vervanging van deze brug besloten:
‘Overwegende dat de brug van den Polder ´s-Graveland in eigendom wordt overgenomen; dat de bestaande brug in geen geval meer aan de eischen van het tegenwoordige verkeer voldoet en dat, in aansluiting aan de geheel vernieuwde Leeuwenlaan, een nieuwe breede brug noodzakelijk is te achten, besluit dat ter vervanging van de Smidsbrug in den dorpsweg en het daarnaast gelegen oude trambruggetje, een nieuwe brug te doen bouwen …’
Op 25 februari 1939 vond de feestelijke opening van de nieuwe brug plaats.

 

 

´s-Graveland

   

Hilversum

Hilversum

Een grote menigte mensen in het Hilversumse Sportpark voor het VARA- familiefeest op 11 juni 1950. Op de achtergrond zien we de spoorlijn en de Vituskerk. Het feest was het hoogtepunt van de festiviteiten rondom het 25-jarig jubileum van de omroep. Er waren optredens van onder meer The Ramblers en Teun de Klepperman. Toenmalig premier Willem Drees sprak het publiek toe.

   

Kortenhoef

De oude brug bij het Moleneind wordt op 19 april 1968 weggetakeld. "Daar gaat hij", luidt het onderschrift bij deze persfoto van Stevens.

Kortenhoef
   

 

 

Laren

Laren

De handwever Claesen kwam op 12 juli 1933 uit Den Haag naar Laren en vestigde zich aan het Kromme Pad 5. De handweverij De Knipscheer aan het Kromme Pad 5 had een adviesbureau voor woninginrichting met toonkamer en atelier. Uit het atelier van de handweverij kwamen vloertapijten, vloerkleden, wandbespanningen, gordijnen, tafellinnen en stof voor kleding. Op de foto ziet u een gobelin waarop Koningin Juliana is afgebeeld. De twee vrouwen rechts proberen de wol in de juiste kleur te verven. De Knipscheer besloot in de jaren ´60 te stoppen in verband met de opkomst en de concurrentie met machinale weverijen, veranderde mode en de leeftijd van de eigenaren. Lees verder over De Knipscheer.

   

Loosdrecht

Bad en jachthaven De Otter aan de Oud Loosdrechtsedijk in Oud-Loosdrecht. Dit zwembad is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw verdwenen.

Loosdrecht
   
Nederhorst den Berg

Nederhorst den Berg

De Nieuwe Harmonie aan de Middenweg in de Horstermeerpolder. Dit was van 1902 tot 1907 een dependance van de kolonie Walden, gesticht door Frederik van Eeden. Hij kocht het land in de drooggelegde Horstermeerpolder ten oosten van Nederhorst den Berg eind augustus 1902 ten behoeve van de groenteteelt. Nanne de Boer was ‘bedrijfsleider’ van de kolonie. In 1907 werd de Nieuwe Harmonie verkocht wegens financiële problemen. Op de boerderij staat de oude naam in sierletters op de gevel: ‘De Nieuwe Harmonie’. Deze foto is genomen in 1982 toen de Horstermeerpolder 100 jaar bestond.


Terug naar boven

Laatst gewijzigd: 07/03/11