Geluk in het Gooi

Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2017 staat het thema Geluk centraal. In deze webexpositie tonen wij u een aantal voorbeelden van Goois Geluk uit onze archieven.

Een gelukkig stel

Gelukkig stel
 

Klik op de foto voor een link naar onze website

Op bovenstaande foto staat een gelukkig stel afgebeeld, namelijk Hendrika de Bruin en Albertus Johannes de Hollander. Familie De Hollander was een bekende familie in Naarden en woonde op de grens bij Muiderberg. Albertus was veehouder van beroep en op 21 mei 1930 trouwde hij met Hendrika, hij 25 jaar oud en zij 23, prille liefde dus. Ze maken zich op voor het ringrijden, een van de drukst bezochte activiteiten op Koninginnedag in Naarden. Op deze dag werd er feest gevierd met muziek in de straten, een goochelaar in het Hof van Holland en ringrijden met de sjees over de keitjes langs het Promersplein. De eerste prijs ringrijden kon wel 40,- gulden opleveren, tweede prijs 20,- en derde prijs 10,- gulden. Maar geld maakt natuurlijk niet gelukkig.

----------------------------------------------

Onderwijs als basis van geluk

Wezen
 

Klik op de foto voor een link naar onze website

In het Burgerweeshuis van Naarden was een college van regenten verantwoordelijk voor de verzorging van de wezen. Regenten waren vooraanstaande burgers en notabelen die hun macht en financiĆ«le middelen graag aanwendden voor een goede opvoeding. De kinderen moesten zoveel mogelijk een vak of een ambacht leren en er werd bij de opleidingskeuze rekening gehouden met hun talenten. De leermeester tekende vervolgens een contract of overeenkomst betreffende de duur en de kosten van de opleiding. Zo zal weesjongen Willem van Ginkel een gedegen opleiding krijgen in het ‘rademakers’ ambacht, en weesjongen Jan Knaap worden onderwezen in de “konste der Anatomie en Chirurgie”. Dit is een groepsfoto van de regenten, personeel en kinderen van het Burgerweeshuis, genomen in de schilderijenzaal, ter gelegenheid van een receptie voor het echtpaar Jurrissen.

------------------------------------------------

Het kleinste geluk

Stevens
 

Klik op de foto voor een link naar onze website

Een gelukkiger moment had fotograaf Stevens van de Gooi- en Eemlander niet kunnen vereeuwigen toen hij deze foto schoot. Kraamverzorgster Greet Pluijgers trad op 13 december 1950 in het huwelijk. De krant schreef er de volgende passende tekst bij:

"Gisteren werd bij het Hilversumse gemeentehuis een zeer bijzondere en originele erehaag gevormd, toen een kraamverzorgster, Zuster Greet Pluijgers, in het huwelijk trad met de heer F. Walst. Toen het bruidspaar het raadhuis verliet schreed het door een erehaag van.... kinderwagens, gevuld met kindertjes, die de bruid niet onbekend zijn. Een alleraardigste geste van de moeders, die op deze wijze met haar kroost Zr. Pluijgers van haar sympathie kwamen getuigen."

 

Mnd
 


Laatst gewijzigd: 01/10/17