Dudok Digitaal

Vanaf 28 maart 2011 publiceert het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum de hele collectie ontwerpen van Willem Marinus Dudok op de website.

De collectie bevat ruim 7000 tekeningen uit de periode 1915-1954 van de hand van Dudok zelf en afkomstig uit de tekenkamer van de dienst Publieke Werken.

Naast perspectieven en presentatietekeningen zijn er duizenden bestektekeningen van alle gebouwen die Dudok in gemeentedienst ontwierp. Woningcomplexen, scholen, nutsgebouwen, politieposthuizen, een zwembad, een begraafplaats en nog veel meer. Met als kroonjuweel het wereldberoemde raadhuis.

klik voor vergroting

 

  klik voor vergroting
Politieposthuis 1916   Ontwerp voor het raadhuis 1924 (fragment)


Daarnaast zijn er ontwerpen voor de vooroorlogse stadsuitbreidingen en voor het naoorlogse Kernplan van de gemeente.
Dudok was niet alleen architect en stedenbouwkundige. Hij ontwierp ook het meubilair voor het raadhuis, enkele scholen en kantoorruimtes in andere gebouwen.

klik voor vergroting   klik voor vergroting
Uitbreidingsplan 1933   Bureau voor de kamer van de burgemeester 1929


Lon Jooren-van der Boor, wethouder voor Cultuur van de gemeente Hilversum, gaf het startsein voor de publicatie van de collectie tijdens een feestelijk bijeenkomst in het Streekarchief.

De tekeningen zijn te bekijken en gratis te downloaden. Ze zijn interessant voor bewoners en gebruikers van de gebouwen, voor onderwijzers en historici en natuurlijk ook voor architecten, monumentenbeheerders en stadsplanners.

Bent u geïnteresseerd?

Laatst gewijzigd: 28/03/11